• Slide 4 Oranje suikergoed
  • test
  • Slide 1 Mila
  • Slide 2 Dodenherdenking

Bevrijdingsvuurloop Wageningen-Loon op Zand

Prachtig nieuw evenement op zondag 5 mei 2019

Bevrijdingsvuur Loon op Zand

 

Dat we anno 2019 in vrijheid leven is niet vanzelfsprekend. In de jaren ’40 en ’45 hebben veel mensen gestreden voor onze vrede en vrijheid.  Vrijheid die zelfs nu nog steeds niet vanzelfsprekend is. Vrijheid komt niet vanzelf, vrijheid geef je door.

 


 


Van herdenken naar vieren

In de nacht van 4 op 5 mei vertrekt een groep van 20 mensen uit de Gemeente Loon op Zand naar Wageningen. Deze groep bestaat uit lopers en verzorgers. Vlak voor Hotel “De Wereld, waar op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse bezetter werd getekend, ontvangen zij het vredesvuur. Op dat moment gaat het herdenken van de gevallenen in de oorlog over naar vieren.

 

Bevrijdingsvuur

Op dat moment wordt het bevrijdingsvuur over heel Nederland verspreid. Onder leiding van Ad Leermakers en zijn dochter Yvonne Grootswagers zal het vuur in estafette ook naar Loon op Zand gebracht worden. Een tocht van zo’n 70 kilometer die grotendeels in het donker gelopen zal worden. Buiten de lopers gaan er ook voldoende verzorgers mee. Munckhof Taxi zorgt ervoor dat de lopers en verzorgers vervoert worden.

 

Brengt u het vuur mee naar Loon op Zand

Omstreeks 12:30 uur zal het vuur ariveren bij “Het Galgenwiel”. Vanaf dat moment zullen de lopers begeleid worden door prachtige voertuigen van ‘Keep ‘m Rolling’  uit de tweede van wereldoorlog. Iedereen die vrede en vrijheid in zijn of haar hart meedraagt wordt uitgenodigd om mee te lopen. Sporters, niet sportens, jong, oud, mensen van alle leeftijden en gezindten worden uitgenodigd om aan te sluiten. Dat kan op drie punten, namelijk: “Het Galgenwiel”, “De Molen” en “Chalet Fontaine”.

 

Laat het bevrijdingsvuur branden

Om twee uur zal de stoet aankomen op het Anton Pieckplein. Op dit plein zullen de voertuigen worden opgesteld. Na een korte ceremonie zal een vertegenwoordiging van het College van Burgemeester en Wethouders het vuur ontsteken waarna we de vrijheid doorgeven. Op dat moment zullen we onze vrijheid op een vurige manier vieren.

 

Vurig vieren

Vlakbij het terras van ‘Bij Anton’ zal een prachtig podium worden opgebouwd. Op dit podium zullen onder andere drumband Prins Maurits en Back in Business optreden. Deze coverband heeft een stevige live-reputatie. Back in Business speelt uiteenlopende muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Zowel pop, blues en rock ’n roll en nog vele andere oldie’s. Kortom een prachtige manier om op een positieve manier de vrijheid te vieren. Op het terras zan Lady Yvonne prachtige zang en saxofoonklanken laten horen.

 

 

 

Het bevrijdingsvuur geef je door

Bevrijdingsvuur is een nieuw evenement in de Gemeente Loon op Zand. Traditie, sportiviteit en muziek worden gebundeld tot een eigentijds geheel. Bevrijdingsvuur moet een traditie gaan worden die op een krachtige, maar luchtige, manier vrede en vrijheid bij de Loonse mensen onder de aandacht brengt. Het is de bedoeling dan we het ‘vuur’  ook naar de toekomst doorgeven en volgend jaar dit symbool weer laten vlammen in Loon op Zand.

 

Ben erbij, doe mee..

Ben er bij doe mee. Wil je meelopen. Dat kan, sluit aan bij “Het Galgenwiel, “De Molen” of “Chalet Fontaine”. Heb je een gedicht of wil je optreden op het podium, dat kan ook. Neem daarvoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uiteraard ben je ook van harte welkom om in grote getalen aanwezig te zijn “Bij Anton” op het Anton Pieckplein.